Magma probeert via zwakke plekken in de aardkorst het aardoppervlakte te bereiken. Door contact met lucht en/of water koelt het magma snel af en wordt het weer gesteente. Dit gesteente noemen wij basalt. De meeste soorten (niet alle) zijn weinig poreus en zeer hard; en daardoor bijzonder geschikt als terrastegel. De basalten zijn overwegend grijs van tint.

Kenmerken van basalt

De basalten zijn stollingsgesteenten; ontstaan door het afkoelen en stollen van gesmolten gesteente. Door de snelle afkoeling hebben de verschillende mineralen in het magma niet genoeg tijd om grote kristallen te kunnen vormen. De kristallen van mineralen als olivijn, pyroxeen en veldspaat zijn in een basalt daardoor meestal te klein om met het blote oog waar te kunnen nemen. Bij basaltsoort Zwart Black kan het voorkomen dat er zich oppervlaktescheurtjes vertonen.

Doordat de tegels gezoet/gepolijst worden, worden de kleine oneffenheden glad geslepen, waardoor kleine gaatjes in de oppervlakten ontstaan. In basalten zitten olivijn en pyroxeen en daarom is het mogelijk dat er oerplekjes kunnen ontstaan.

Uitvoeringen

De zwart basalt van Alpha Sierbestrating Twente zijn leverbaar in 2 uitvoeringen: De venato (gevlamd en geborsteld, bovenste foto) en de primo (gezoet) uitvoering. Het assortiment is uitgebreid met traptreden, vijverranden, stroken en chique klinkersteen in de maatvoering 30×10. Natuurlijk is deze exclusieve natuursteensoort gecalibreerd

Tip

Zwart basalt mag niet worden schoongemaakt met een zuurhoudend middel.

Zwart basalt tegels mogen niet strak aan elkaar verlegd worden.

Natuursteen kan krimpen en uitzetten. Wij adviseren de tegels te verleggen met een minimale voegbreedte van 3mm. De ontstane voeg kunt u perfect invoegen met voegmortel. Klik hier voor de voegmortels.

zwart_basalt_bloktrede_venato zwart_basalt_primo zwart_basalt_stroken zwart_basalt_venato